آلاچیق
تعریف آلاچیق
آلاچیق با نام فارسی ( تارم ) سازه ای چوبی یا فلزی است که در مکان ها و محیط های مختلف اعم از پارک ها ، باغ ها و حتی امروزه در پشت بام ها مورد استفاده قرار گرفته و با استقبال روبه رو شده است.
آلاچیق دارای انواع مختلف از نظر جنس و فرم می باشد و قابلیت جانمایی در محوطه، باغ، بام و .. را دارا است.
در مکان هایی که سایه اندازی مد نظر نمی باشد و هدف تعریف و شاخص نمودن ورودی ها ، مسیر های حرکتی و ایجاد تمایز در محل نشستن از دیگر مکان ها است میتوان از پرگولا استفاده نمود.
کاربرد آلاچیق
وقتی تصمیم به محوطه سازی میگیریم شاید اولین چیزی که به ذهن ما برسه انتخاب نوع آلاچیقه. در واقع آلاچیق به عنوان نماد و نشانه ای از محوطه سازی مخصوصاً در بین ما ایرانیها جا افتاده.
اما اینکه چه نوع آلاچیقی برای باغ، محوطه، پشت بام و … مناسب فضای خصوصی ما هست نکته مهمی به شمار میره. البته منظور از این جمله این نیست که آلاچیق فقط در فضاهای خصوصی کاربرد داره. حتماً در پارکها، رستورانها و … دیدیم که آلاچیق ها بسیار پرطرفدار هستن و به نقطه مرکزی برای نشیمن و گذران اوقات فراغت تبدیل شدن.
- فضاهای عمومی مانند پارکها و فضاهای نیمه خصوصی مانند رستوران های فضای باز و رستوران های بین راهی:
- گذران اوقات فراغت و تفریحات خانوادگی مانند پیک نیک
- محل نشیمن جمعی در فصول بهار و تابستان
- مراسم های خصوصی
- صرف غذا
- گذران وقت
- استراحت روزهای آخر هفته همراه با خانواده یا دوستان
- فضاهای خصوصی مانندباغ، پشت بام، حیاط: به طور معمول افراد، علی الخصوص مردم کشور ما به قضیه محرمیت و حفظ حریم شخصی در فضاها تمایل بیشتری دارند. همچنین قیمت بالای زمین در مناطق شهری و محدودیت فضا در ساختمانهای اداری و مسکونی باعث شده در چند سال اخیر فضاهای گذارن اوقات فراغت را به سمت منازل شخصی و فضاهای خصوصی مانند پشت بامها کشانده شود. استفاده گسترده آلاچیق در پشت بام نمونه بارز این مسئله است که کاربردهای گوناگونی همچون
- فضایی برای ورزش کردن
- صرف غذا( پرسنل فضاهای اداری و یا استفاده خانوادگی)
- برگزاری مهمانی خانوادگی و دوستانه
- برگزاری جلسات هیئت مدیره ساختمان
- برگزاری انواع مراسم تولد، نامزدی و …
- پذیرایی از مهمانان ویژه
- ساخت لوکیسن برای عکاسی
- فضای مناسب برای سالن های عقد با ظرفیت محدود مراجعه کننده و ….
- تکمیل کمبود ظرفیت فضای اداری
- و …..
اجرای آلاچیق
نکته مهم در انتخاب روش اجرای آلاچیق، محل قرارگیری اونه! یعنی دیتیل اجرای یک آلاچیق در محوطه میتونه با دیتیل اجرای یک آلاچیق در پشت بام متفاوت باشه. در هر یک از این فضاها نوع زیرسازی و نحوه اتصال آلاچیق به کفسازی موجود نکته اساسی به حساب میاد.
- اجرای آلاچیق روی زمین و محوطه: در این روش با چالش خاصی روبرو نیستیم و با اجرای فوندانسیون و پیش بینی پلیت و صفحه ستون مناسب به راحتی سازه آلاچیق فیکس خواهد شد.
- اجرای آلاچیق در فضای پشت بام: در این روش از آنجا که کنده کاری و اجرای پلیت و صفحه ستون در کف پشت بام روش اصولی به حساب نمی آید و ممکن است به عایق آسیب برساند، ناچاراً از کلاف کشی فلزی برای اجرای آلاچیق استفاده می شود.
بعد از اجرای زیرسازی مناسب کار، نیاز است ستونها و اسکلت اصلی اجرا شده و بعد از تکمیل جزئیات سازه ای به تکمیل کاور نهایی پرداخت.
قیمت آلاچیق چگونه محاسبه میشود
برآورد هزینه اجرای آلاچیق با توجه به نوع اجرا و تیپبندی کاملاً متفاوت است. تفاوت قیمت در متریال چوب و فلز و یا چوب پلاست و ترموود و همچنین تغییر در ابعاد، عوامل تاثیرگذار در قیمت آلاچیق ها هستند.
اگر دوست دارین یک آلاچیق بادوام که تا سالیان سال ازش استفاده کنین و مثل مدلهای چوبی به دلیل خوردگی، به مرور زمان دچار کهنگی نشن، داشته باشین باید بدونین که با هزینه کمی روبرو نیستین. آلاچیق های فلزی در برابر نمونه های چوبی یا پیش ساخته هزینه بیشتری دارند ولی در مقابل بادوام تر و با کاربرد بیشتر هستن.
به طور معمول برای یک آلاچیق 9 متر مربعی نیازه 15 میلیون ناقابل باید هزینه کنین. البته این رقم بسیار حدودیه و مبنای شروع هزینه ها حساب میشه. مدل های مختلفی در بازار وجود داره که هزینه اجرای آلاچیق رو 100 میلیون برآورد میکنن.
قیمت آلاچیق های چند ضلعی نسبت به مدل چهار ضلعی و دایره آن ، به دلیل کارگذاری ستون های بیشتر، گرانتر است.
عوامل موثر بر قیمت نهایی عبارتند از:
متراژ
جنس و کیفیت مصالح
نوع مبلمان انتخابی
نوع طراحی
انواع آلاچیق بر اساس ساختار
آلاچیق ها معمولاً با توجه به کاربرد و نوع استفاده، اقلیم، موقعیت و … در انواع مختلف چوبی، فلزی، شیشه ای و یا با مصالح بنایی ساخته میشن
آلاچیق چوبی:
این نوع آلاچیق معمول ترین روش اجرای آلاچیق به حساب میاد و سازه اصلی آلاچیق با چوب روس ساخته میشه. این روش در نقاطی که متریال چوب از نظر اقلیمی به عنوان مصالح بومی شناخته میشه بیشتر کاربرد داره و البته به دلیل استفاده از چوب و آسیبی که به محیط زیست میزنه محبوب دوستداران محیط زیست نیست.
از طرفی به دلیل رنگ و بوی طبیعی چوب و ساختار انعطافپذیر و بافت سنتی چوب، میشه طرح های دلچسبی اجرا کرد.
آلاچیق چوبی از نظر وزنی نسبتاً سبک و از نظر قیمتی مقرون به صرفه تر از سایر تیپ ها می باشد. این تیپ آلاچیق عمدتاً در باغ های خصوصی یا رستورانهای عمومی بین شهری طرفدار زیادی داره.
آلاچیق با مصالح بنایی: این نوع آلاچیق که سنتی ترین روش محسوب میشه کم کم داره منسوخ میشه. اون هم به این دلیل که به دلیل وزن بالا قابلیت اجرا در هر فضایی رو نداره و ساخت اون بسیار پر زحمت و پر هزینه است.
آلاچیق پیش ساخته: شاید این نوع آلاچیق در این دسته بندی قرار نگیره اما این نوعی از آلاچیق به صورت پیش ساخته تولید میشه و مصرف کننده میتونه به راحتی در محل استفاده از این آلاچیق استفاده کنه.
از نظر مقاومت، آلاچیق پیش ساخته مقاومت کمتری داره و از نظر وزنی بسیار سبکتره. قاعدتاً این مدل دکوراتیو محسوب شده و کاربرد محدودتری در فضاهای عمومی داره.
آلاچیق شیشه ای:
آلاچیق به طور معمول در ذهن ما مفهوم یک سازه مسقف رو داره که دور تا دور اون کاملاً بازه و همین ویژگی باعث میشه با محدودیت استفاده در فصول خیلی گرم یا خیلی سرد مواجه بشیم. ولی تجهیزات و امکانات امروزی این آپشن رو در اختیار ما میذاره تا بتونیم در جزئیات اجرایی آلاچیق ها دست ببریم و اونها رو به فضاهای قابل استفاده در کل سال تبدیل کنیم.
ساختار این آلاچیق ها مشابه آلاچیق های فلزیه و همونطور که از اسمش هم پیداست از متریال شیشه برای پوشش جداره ها استفاده میشه. این شیشه ها میتونن در انواع مختلف به صورت کشویی، ریلی یا آکاردئونی کار بشن و دست شما رو در استفاده از فضا باز بذاره.
همزمان با جمع شدن شیشه ها میتونین یک آلاچیق فضای باز داشته باشین و با بستن شیشه ها، آلاچیق رو به یک اتاق فضای باز تبدیل کنین. درسته که این فضاها مثل اتاقهای خانه عایق هوا نیستن ولی حس یک فضای سرپوشیده در محیط باز رو به خوبی القا میکنن.
قاعدتاً برای کاربرد بهتر این فضاها بسته به ابعاد اونها میشه از انواع اسپلیت برای سرمایش یا گرمایش فضا استفاده کرد.
آلاچیق فلزی:
در چند سال اخیر استفاده از آلاچیق فلزی به دلیل مقاومت بالایی که داره محبوبیت زیادی پیدا کرده و در اکثر فضاها مثل باغ، پشت بام، رستوران و … قابل اجراست.
البته این نوع آلاچیق در چند سبک مختلف اقتصادی، لوکس و لاکچری هم قابل اجراست. در نوع اقتصادی، آلاچیق تماماً فلزی اجرا میشه و برای پوشش سقف معمولاً از انواع ورق یا پوشش شینگل استفاده میشه.
اما در نوع لوکس و لاکچری بعد از ساخت سازه و اسکلت فلزی کار از متریال چوب پلاست و ترموود برای پوشش فلز استفاده میشه تا طرح زیباتر و طبیعی تری داشته باشیم. این آلاچیق ها با توجه به نوع متریال مصرفی معمولاً به شکل مدرن ساخته میشه و مناسب فضاهایی هست که معماری مدرن دارن.
استفاده از چوب مناسب
چوب یکی از رایجترین موادی است که برای ساخت این سازها ستفاده میشود.آنها همچنین کمی گرانتر از آلاچیق آهنی هستند.
کلیه محصولات چکادبام از جنس چوب پلاست، ترموود و کامپوزیت آلومینیوم می باشند.
کامپوزیتهای چوبی پلاستیکی که امروزه به اختصارwpc یا چوب پلاست نامیده می شوند، کامپوزیتهایی هستند که از ترکیب موادی همچون الیاف چوب طبیعی ، پلاستیک و ترموپلاستیک ها ساخته می شوند.
مزایای چوب پلاست در مقایسه با چوب:
– ۱۰۰% ضد آب و رطوبت
– عایق کامل هرنوع اشعه و امواج رادیو مغناطیسی ، صوت ، گرما و سرما
– کمترین انبساط و انقباض در شرایط مختلف آب و هوایی
– استقامت بسیار بالا، وزن سبک و مقاوم در برابر هر نوع ضربه و خش
– غیر قابل اشتعال و مقاوم در برابر حریق ، عدم امکان بروز هر نوع اتصال و جرقه
– دارای حداقل عمر مفید ۳۰ سال بدون هیچگونه تغییر شکل، کسر مقاومت و تغییر مشخصات ظاهری
– کاملا قابل شستشو و تمیز کردن با انواع پاک کننده ها و مواد شوینده
– مقاوم در برابر نفوذ حشرات و جانورانی مانند موریانه و موش
– ۱۰۰% قابل بازیافت و کاملا هماهنگ با محیط زیست ، به دلیل ساخت با مواد ترکیبی چوب پلاستیک و آلومینیوم
– مقاومت بالا در برابر ضربه و فشار اجسام خارجی و همچنین عدم ترک خوردگی
ترموود چیست ؟
طی یک تیمار حرارتی (فرآیند ترمو)، درصد رطوبت چوب به %۶-۴ کاهش یافته و چوب دارای ویژگی به نام ( تعادل رطوبتی ) می گردد.
در نتیجه جذب رطوبت و تبادل حرارت چوب و محیط اطراف در آن به شکل قابل توجهی کاهش می یابد که این امر تأثیر خاصی در ثبات ابعاد، کاهش ترک خوردگی و افزایش قابل ملاحظه خواص عایق بودن الوارهای چوب ترمو (ترمووود) ایجاد می نماید.
ویژگی های ترموود:
– مقاومت بالا و طولانی در برابر شرایط جوی مختلف
– نصب آسان و سریع
– قابلیت نصب و جداسازی آسان و مکرر جهت نظافت یا انتقال به مکانی دیگر
– قابلیت برش هلالی جهت محل های قوس دار
– شستشو و نگهداری آسان
– مقاوم در برابر پوسیدگی و حمله حشرات
تفاوت ترموود با چوب پلاست چیست؟
ظاهر زیبای ترموود در مقایسه با چوب پلاست کاملاً چشمگیر است، در حالی که مقاومت و ضدخش بودن و صرفه اقتصادی چوب پلاست، آن را نسبت به ترموود برتر میسازد.